“Je moet je eerste intuïtie volgen, die blijkt vaak de juiste te zijn”
In de jaren 50 zetten Armand Geoffroy, samen met zijn echtgenote Regine, in op een toekomst in wijn.
Hij een trots werkman van zijn dorp; wie zorgdroeg voor de wegen, bomen en bloemen, zij een bedreven coupeuse.
Zij kochten een paar hectare wijngaarden in het dorp Saulcy, in het hart van de Côte des Bar.
Een beetje visionair en vooral overtuigd door het potentieel van wijnen uit deze regio, besloot Armand om zijn gelijknamige merk te creëren.
Begin jaren 70 zou hij zijn eerste flessen met champagne verkopen.
Een paar jaar later, in 1974, besloot hun zoon James, geholpen door zijn echtgenote Martine, om het familiebedrijf over te nemen.
Zij sloten zich aan bij een coöperatie, om de 75 are wijnstokken van het domein te vinificeren onder het merk “Champagne James Geoffroy”.
In 1985 komt het paar grote problemen tegen.
Verschillende vorstperiodes troffen achtereenvolgens de regio en veroorzaakten veel schade.
De gevolgen zijn desastreus voor het domein; 2,5 hectare wijnstokken zijn aangetast.
Vanaf nu weten ze dat ze met de grillen van Moeder Natuur zullen moeten omgaan en met tal van innovaties de klimatologische problemen van hun regio moeten aanpakken.
Ze noemden het gebied rond het dorp Saulcy na deze periode, liefkozend maar met een bittere smaak “het kleine Siberië”.
“Voor een dapper hart is niets onmogelijk.”
Het strijdlustige karakter van het paar heeft de overhand en heel snel staat de wijngaard er weer goed bij.
In 2010, net na de oogst, wordt een nieuwe weg ingeslagen.
Martine en James willen meer representatieve wijnen produceren voor hun merk en besluiten de coöperatie te verlaten.
Zij sluiten zich aan bij de familiepers en hun wijnen te laten vinifiëren door een wijnmaker die dezelfde waarden aanhangt als zij.
Door deze stap besluit hun dochter Marine, die tot nu toe in een andere richting werkte, in 2017 zich aan te sluiten bij het landgoed.
Zij leert het beroep van wijnboer van haar ouders, die haar overal in betrekken.
Dynamisch en creatief; deze vrouw brengt vol overtuiging nieuwe energie in het familiedomein.
Voor Marine, wie een meer identiteitsgericht product wil ontwikkelen, is haar avontuur veelbelovend.
Zij wil een pure weerspiegeling van hun land weergeven, een elegante en eigentijdse stijl handhaven.
Marine smeedt nauwe banden met haar klanten.
De jonge moeder vertelt dat zij nog niet weet of haar zoon Louka, deze mooi gestarte zwerftocht zal volgen.
Een zwerftocht welke meer dan 70 jaar geleden door zijn voorouders is begonnen.
“Een aanpak met respect voor het milieu”
Het rotsachtig gebied van Saulcy in de gemeente Aube is ideaal voor het telen van Pinot druiven. Een meer wijnachtige en vollere druif dan de Chardonnay.
De 5,5 hectare wijngaard wordt dagelijks gecultiveerd op een milieuvriendelijke manier, onder het “Haute Valeur Environnementale” keurmerk. Een garantie dat er gewerkt wordt met respect voor het milieu en de omgeving.
Alle wijnstokken zijn met gras begroeid of bedekt met schors om de bodem te beschermen tegen erosie en de schadelijke effecten van directe blootstelling aan regen, vorst of zelfs UV-stralen.
Tevens worden de bodems bewerkt met machinale gereedschappen tegen onkruid, in plaats van met chemische bestrijdingsmiddelen.
Afhankelijk van de het soort bodem en gewas, krijgt elk perceel het hele jaar door een speciaal aangepaste behandeling. Dit zorgt voor een oogst van uitermate hoge kwaliteit en zijn zij in staat het beste te bieden van dit gebied van de Champagne.
“De Champagne-methode, een unieke know-how in de wereld”
Als beschermers van de Champagne-methode, die de regio Aube beroemd heeft gemaakt sinds de 16e eeuw, zijn zij trots op hun erfgoed.
Ze herinneren de mensen er dan ook graag aan dat Champagne een AOC is die exclusief wordt geproduceerd in een duidelijk afgebakend gebied.
Als bewaarder van het geheim voor het maken van mooie champagne, zijn zij er trots op een wijn te ontwikkelen die ongeëvenaard is en door de hele wereld wordt geprezen.
Een geheim dat zij van generatie op generatie met zorg overdragen.
Handmatig plukken, selectief sorteren bij de oogst, snoeien, ontknopen, zeven, degorgeren, enz.
Elke stap van het productieproces vereist een hoge mate van deskundigheid door mannen en vrouwen, die zich inzetten voor het behoud van deze unieke kennis.
Voor verder informatie over de producent kunt u de website van het chateau bezoeken:
Marine vertelt dat zij nog niet weet of haar zoon Louka, deze mooi gestarte zwerftocht zal volgen, welke meer dan 70 jaar geleden door zijn voorouders is begonnen.